Jarmark produktów regionalnych

30 sierpnia - 1 września 2019

Elbląg - STARE MIASTO

Informacje dla wystawców

Polish Snail Holding

2016-09-03, 07:42
PSH Polish Snail Holding jest jedyną spółką w Polsce zajmującą się kompleksowo hodowlą, opieką nad grupami hodowlanymi, szkoleniami, koordynacją, badaniami naukowymi, handlem oraz przetwórstwem ślimaka Helix aspersa maxima!!!
Opracowanie własnej, nowoczesnej technologii uboju i obróbki mięsa a także jego puszkowania, stały dostęp do najwyższej jakości, hodowanych ekologicznie ślimaków z setek hodowli partnerskich w Polsce i za granicą, pozwala nam oferować odbiorcom najwyższej jakości towar przez cały rok. Produkty nasze na terenie Polski możecie Państwo znaleźć w sieciach Leclerc, Piotr i Paweł, sieci Makro, sieci Selgros Cash&Carry.
FAKTY o Polish Snail Holding:
WYSZKOLILIŚMY już hodowców z takich krajów jak Nigeria, Republika Południowej Afryki, Chiny, Litwa, Łotwa, Ukraina, Bułgaria, Czechy, Słowacja, Cypr, Niemcy, Włochy, Polska.
NADZORUJEMY hodowców w kilku krajach!

 

PSH jest podmiotem OKREŚLAJĄCYM wymagania odnośnie struktury i włóknistości mięsa ślimaków!


O produkcie

Mięso ślimaków jest jednym z najzdrowszych mięs w naturze. Doceniano 
jego walory na całym świecie. Jedzono je w starożytności, stanowiły 
często podstawę żywienia w rzymskich legionach. Spożywano je również w 
średniowieczu. W naszym kraju nawet mnisi prowadzili specjalne hodowle 
tych mięczaków. Znając bowiem niezwykłe walory mięsa ślimaków, mnisi 
spożywali je w okresie postu, kiedy nie wolno im było spożywać innych 
produktów mięsnych. Ślimaki, jako rozmaite dania, gościły także na 
stołach przedwojennej Polski. Chętnie jedzone w zachodniej Europie i na 
całym świecie, w powojennej Polsce popadły w całkowite prawie 
zapomnienie. To powoduje, że większa część zbiorów polskich ślimaków 
jest eksportowana do krajów Zachodniej Europy, gdzie np. we Francji 
bardzo duży procent spożywanych ślimaków pochodzi z naszego kraju.
Te tendencje się jednak zmieniają, i już coraz większa cześć naszych 
rodaków przekonuje się do zalet mięsa ślimaków.
Dlaczego warto je jeść?
Przede wszystkim dlatego, że jest niskokaloryczne i zdrowe dla naszego 
organizmu.
- Ślimaki charakteryzują się nie tylko wyjątkowym, delikatnym smakiem 
mięsa, ale również stosunkowo dużą zawartością dobrej jakości białka, 
przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu.  Dodatkowo zawierają 
nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas linolenowy. Chude 
mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku 
i selenu. Mięso ślimaków jest wskazane w zaleceniu diety 
wysokoproteinowej, niskotłuszczowej i niskoenergetycznej.

 



Zobacz wszystkie zdjęcia
Copyright © 2011 - 2019. Święto Chleba Elbląg
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie Grupa Merlin